Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

TreinTramBus wil geen reservaties voor treinen naar kust

TreinTramBus wil geen reservaties voor treinen naar kust

Nieuws
04/08/2020

De vereniging reageert daarmee op de uitspraken van burgemeester Bart Tommelein. “Het schrappen van de extra treinen zal uitmonden in een hogere bezetting in de IC-treinen, en dat kan absoluut niet de bedoeling zijn”, zegt voorzitter Stefan Stynen. Een reservatiesysteem voor die treinen wijst de reizigersvereniging resoluut af. Stynen: “De vergelijking met een pretpark snijdt geen hout. Pretparken hebben slechts één of enkele toegangen, maar de trein naar de kust kun je in tientallen stations nemen. Bovendien is het sociaal niet wenselijk, want je benadeelt de gebruikers van het openbaar vervoer ten opzichte van wie zich privé-vervoer kan veroorloven. Een reservatiesysteem zou de problemen van vorige vrijdag overigens niet hebben verholpen.”

Noodplannen

Wel gaat TreinTramBus akkoord met de opmerking dat de afhandeling van zulke noodsituaties zoals vorige vrijdag veel beter georganiseerd moet worden. Stynen: “Waarom werd het treinverkeer 2 uur lang door de politie stilgelegd? Waarom werden de wachtende reizigers niet beter geïnformeerd? We dringen er trouwens al lang op aan dat de NMBS in haar noodplannen de reiziger centraal stelt.”

TreinTramBus wil ook dat Infrabel stopt met het uitbreken van wissels en uitwijksporen, want die kunnen nuttig zijn wanneer een bepaald spoor niet gebruikt kan worden. TreinTramBus roept burgemeester Tommelein daarom op verder aan te dringen bij de spoorwegmaatschappijen en de overheid op een forse verbetering van de afhandeling van noodsituaties. Het schrappen van extra treinen of het invoeren van een reservatieplicht zijn echter onaanvaardbaar.

Lees ook:

Auteurs: 
Redactie