Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Citymesh helpt mobiel netwerk uitbouwen: 4de telecomspeler van het land

Citymesh helpt mobiel netwerk uitbouwen: 4de telecomspeler van het land

Nieuws
21/06/2022

Citymesh legt samen met het Roemeense telecombedrijf DIGI 83 miljoen euro op tafel bij de veiling van een 5G-licentie. 5G is de volgende generatie snel mobiel internet. Citymesh zal zich op de zakelijke markt concentreren, DIGI op de consumentenmarkt. De nieuwe speler zou voor lagere prijzen moeten zorgen. Die zijn in ons land bij de hoogste van Europa.

Via veiling

Citymesh betaalde 83,34 miljoen euro om radiospectrum te reserveren voor 2G-, 3G-, 4G- en 5G-toepassingen. De veiling voor frequenties om in België een mobiel netwerk te runnen met snellere 5G-verbindingen heeft in totaal 1,2 miljard euro opgebracht. Dat meldt telecomregulator BIPT.

Vijf operatoren - met name Citymesh, Network Research Belgium (NRB), Orange, Proximus en Telenet - namen deel aan de veiling en konden elk een deel van het radiospectrum verwerven waarmee ze het mobiele telecomlandschap in ons land zullen bepalen voor de komende 20 jaar.

(lees verder onder de foto)

Grotere opbrengst dan verwacht

De opbrengst is veel groter dan verwacht. Er was uitgegaan van een kleine 800 miljoen euro. De opbrengst zal mogelijk nog verhoogd worden met de opbrengst van een positioneringsfase van de geveilde banden, nadien volgt nog de veiling van de 1400MHz-band.

Citymesh betaalde 83,34 miljoen euro om radiospectrum te reserveren voor 2G-, 3G-, 4G- en 5G-toepassingen. "Deze nieuwe mobiele operator krijgt hierdoor de mogelijkheid om met een toereikend spectrumpakket de Belgische markt te betreden", meldt het BIPT.

Ook de drie bestaande mobiele operatoren hebben de optie gelicht om het voor hen gereserveerde radiospectrum automatisch toegewezen te krijgen, mits betaling van elk 73 miljoen euro om de continuïteit van hun huidige dienstverlening op de mobiele markt te verzekeren.

Proximus, Orange, Telenet en Citymesh verwierven op alle aangeboden frequentiebanden spectrum, NRB enkel op de 3600MHz-band, die beschouwd wordt als de belangrijkste band om een grootschalige toepassing van 5G mogelijk te maken.

Voor de komende veiling van de 1400MHz-band werden slechts drie kandidaturen ingediend en ontvankelijk bevonden. De instapprijs voor de 1400MHz-band is 46,5 miljoen euro.

Auteurs: 
Redactie